wtorek, 1 marca 2011

Faworki luksusowe

Trochę inne wydanie faworków. Luksusowe, bo na samych żółtkach. Z tej receptury wychodzi naprawdę sporo, więc spokojnie można zrobić z połowy porcji.


Składniki:
  • 600g mąki pszennej Typ 650
  • 30g cukru pudru
  • 60g margaryny
  • 10 żółtek
  • 70g śmietany kwaśnej
  • łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Żółtka, margarynę, cukier puder, spirytus i śmietanę utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wymieszać z mąką. Otrzymane ciasto zbijać wałkiem co najmniej 15 minut.

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło.

Następnie partiami wałkować ciasto bardzo cienko, wycinać i formować faworki, smażyć w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu odsączać na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz