wtorek, 1 marca 2011

Ciasto na białkach

Ciasto na białkach. Przy okazji smażenia pączków i faworków mamy ich sporo. Ja dosyć dawno nauczyłem się białka zamrażać, ale gdy znajdę jakiś przepis na ciasto z samych białek, muszę go wypróbować. Przepis z książki "Kuchnia polska 1001 przepisów", jako biszkopt oszczędny.



Składniki:
  • 6 surowych białek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 pełne łyżki mąki krupczatki (dałem pszenną)
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Białka z dodatkiem łyżki cukru pudru ubijamy na ścisłą pianę, dodajemy przesianą mąkę z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy w 180stC około 30 minut.

Po upieczeniu ciasto wykładamy na deskę, chłodzimy w formie odwróconej do góry dnem. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz