Ciasto na białkach. Przy okazji smażenia pączków i faworków mamy ich sporo. Ja dosyć dawno nauczyłem się białka zamrażać, ale gdy znajdę jakiś przepis na ciasto z samych białek, muszę go wypróbować. Przepis z książki "Kuchnia polska 1001 przepisów", jako biszkopt oszczędny.
Składniki:
- 6 surowych białek
- pół szklanki cukru pudru
- 3 pełne łyżki mąki krupczatki (dałem pszenną)
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem łyżki cukru pudru ubijamy na ścisłą pianę, dodajemy przesianą mąkę z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy w 180stC około 30 minut.
Po upieczeniu ciasto wykładamy na deskę, chłodzimy w formie odwróconej do góry dnem. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz