poniedziałek, 28 lutego 2011

Faworki

Faworki czyli chrust. Tłusty czwartek za pasem, więc przepis na faworki się przyda. Bardzo proste w wykonaniu, chociaż trzeba mieć trochę krzepy. Ciasto musi być porządnie "zbite" wałkiem, wtedy zostaje wtłoczone powietrze do ciasta i faworki są delikatne i kruche.


Składniki:
  • pół kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • łyżka spirytusu
  • kubek kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Dobrze wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. Gotowe ciasto porządnie zbić wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Po tym czacie wałkować kęsy ciasta bardzo cienko, starając się nie podsypywać zbyt mocno mąką. Wykrawać radełkiem prostokąty, każdy nacinając wzdłuż pośrodku. Przewlec brzeg ciasta przez środek formując faworek.

Natychmiast smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-180stC. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.





Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz