sobota, 12 lutego 2011

Gofry wg Michela Roux

Pierwszy post w tym roku, wszystko przez notoryczny brak czasu. Mam nadzieję trochę nadrobić. Tym razem kolejny przepis na gofry. Pochodzi ze sprawdzonego bloga. Gofry bardzo dobre, chociaż trudno mi znaleźć przepis lepszy od tego




Składniki:

  • 160g mąk i pszennej
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 
  • 15g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g stopionego masła
  •  270ml mleka
  • kilka kropli esencji waniliowej




Sposób wykonania:

Mąkę, sól, cukier, stopione masło, żółtka i 1/3 część mleka zmiksować na gładką masę. Pod koniec miksowania dodawać stopniowo resztę mleka i esencję. Ciasto odstawić na 5-10 minut.

Z białek i soli ubić pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Porcje ciasta wylewać na mocno rozgrzaną gofrownicę, posmarowaną olejem. Piec 3-4 minuty. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub podawać z ulubionymi dodatkami.






Smacznego;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz