niedziela, 30 sierpnia 2009

Super lekkie i chrupiące gofry

Doskonałe na śniadanie, ale oczywiście nie tylko. Są naprawdę lekkie, można ich zjeść naprawdę dużo. Z jednej porcji wychodzi około 14 szt., czyli spokojnie wystarczy dla trzech osób.




Składniki:

-mąka pszenna 2 szkl.
-mleko 2 szkl.
-jaja 2 szt. (białka oddzielnie)
-sól szczypta
-olej 1/3 szkl.
-cukier 2 łyżki (do utrwalenia piany)





Sposób wykonania:

Wszystkie składniki poza białkami i cukrem miksujemy na wysokich obrotach na gładką masę.
Z białek ubijamy pianę, utrwalamy cukrem (można całkowicie pominąć cukier), dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Wylewamy odpowiednią ilość ciasta na mocno rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut do zrumienienia.

Gotowe gofry odkładamy na kratkę do odparowania.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



wersja z bitą śmietaną




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz