sobota, 29 sierpnia 2009

Ciasto na pizzę

Bardzo łatwe do przygotowania, cienkie i chrupiące, takie właśnie lubię. Z ciasta otrzymamy trzy spody. Jak dla mnie jedna pizza spokojnie wystarczy dla dwóch średnio głodnych osób.





Składniki:

-mąka pszenna (najlepsza chlebowa) 0,6kg
-letnia woda 1,5 szkl.
-drożdże 0,025kg
-sól 1 łyżeczka
-oliwa z oliwek 1 łyżka
-cukier 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

Sporządzić zaczyn. Drożdże rozetrzeć łyżeczką cukru, dodać połowę wody i mąki tyle aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę. Zarobić dość gęste ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto przebić dłonią i podzielić na trzy równe części, uformować kule, przykryć i odstawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Gotowe ciasto rozwałkować pozostawiając wyższe brzegi, posmarować sosem, posypać startym serem i obłożyć ulubionymi dodatkami. Piec w temp. 260st.C około 15 minut.


gotowe ciasto




i pizza




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz