środa, 19 sierpnia 2009

Piernik ucierany w polewie przełżony marmoladą

Pierniki nie są moimi ulubionymi ciastami, ale tak naprawdę pierwszy raz robiłem typowego piernika, bez żadnych dodatków.





Składniki:

-Mąka 0,5 kg
-Cukier puder 0,1 kg
-Miód 0,25 kg
-Margaryna 0,12 kg
-Cukier na karmel 0,02 kg
-Jaja 5 szt.
-Przyprawa do piernika 1 opak.
-Soda oczyszczona 2 łyżeczki


Do przełożenia:

-Marmolada 0,4 kg
-Galaretka morelowa 1 opak.


Polewa:

-Margaryna 0,1 kg
-Cukier 0,1 kg
-Woda 4 łyżki
-Kakao 3 łyżki
-Mleko w proszku 4 łyżki


Sposób wykonania:

Cukier na karmel mocno zrumienić na patelni, wlać 4 łyżki wody, zagotować. Miód, podgrzać, dodać przyprawę do piernika i wcześniej przygotowany karmel.

Margarynę utrzeć, dodać kolejno żółtka, cukier puder (zostawić 3 łyżki do utrwalenia piany z białek) i przestudzony miód. Ubić pianę z białek, utrwalić cukrem, mąkę przesiać z sodą, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej blaszki. Piec około godziny, początkowo w 160 st.C, a gdy wyrośnie w 180-200 st.C. Po przestudzeniu piernik wyjąć z blaszki, przeciąć na pół.

Marmoladę zagotować w rondelku, zestawić z ognia, dodać galaretkę i energicznie wymieszać. Tężejącą marmoladą przełożyć piernik.

Sporządzić polewę- margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować w rondelku. Do przestudzonej polewy (musi być ciepła, ale nie gorąca) dodać mleko w proszku, wymieszać, pokryć piernik.



Smacznego!;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz