sobota, 22 sierpnia 2009

Granola

Zawsze na śniadanie jadłem chrupkie musli. Do czasu gdy w internecie wpadłem na przepis na granolę. Jest smaczna, bardzo chrupiąca i w przeciwieństwie do kupnych musli, wiemy co jest w środku. Poza tym gdy granolę zapiekamy w piekarniku, w całym domu unosi się piękny zapach.



Składniki:

-płatki owsiane 0,4 kg
-ziarna słonecznika 0,1 kg
-migdały (całe-łuskane) 0,2 kg
-sezam 0,1 kg
-cynamon 2 łyżeczki
-miód płynny 0,2 kg
-brązowy cukier 0,1 kg
-sól 1 łyżeczka
-jabłko starte 1 szt
-pestki dyni 0,1 kg
-otręby zbożowe 3 łyżki
-siemię lniane 3 łyżki
-rodzynki 0,2 kg
-olej słonecznikowy 3 łyżki

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem rodzynek wsypać do dużej miski. Dobrze wymieszać, zagniatając ręką. Wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 st.C około 40 minut. W trakcie zapiekania kilkakrotnie zamieszać. Po ostudzeniu dodać rodzynki.






Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz