piątek, 21 sierpnia 2009

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Wiele razy robiłem drożdżówkę ze śliwkami, ale przepis który ostatnio wpadł mi w ręce okazał się strzałem w dziesiątkę. Drożdżówka jest bardzo puszysta i można napakować dużo owców (niekoniecznie śliwek), a ona i tak pięknie wyrasta.





Składniki:


-Mąka pszenna 0,6 kg
-Drożdże świeże 0,025 kg
-Mleko 1 szkl
-Jaja 2 szt
-Masło 0,1 kg
-Cukier 0,06 kg
-Sól 0,5 łyżeczki

- owoce (w moim przypadku śliwki) około kilograma

Kruszonka:

-Masło 0,1 kg
-Mąka pszenna 0,15 kg
-Cukier 0,1 kg
-Cukier waniliowy 1 opakowanie (ja dałem cynamonowy, świetnie się komponuje ze śliwkami;)


Sposób wykonania:


Sporządzić zaczyn. Drożdże rozetrzeć łyżeczką cukru, dodać około 20% mąki przeznaczonej na ciasto, oraz mleka tyle aby zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany, dokładnie wymieszać. Powierzchnię zaczynu pokryć około 1 cm warstwą mąki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jaja wymieszać z cukrem i solą, wlać do mąki, dodać mleko (jeżeli nie wykorzystaliśmy całego do zaczynu) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać i dobrze wyrobić. Na koniec dodać uprzednio rozpuszczone i ostudzone masło. Jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować, nadając kształt blaszki. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką prostokątnej blaszki. Na górę wyłożyć owoce, lekko dociskając palcem, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Sporządzić kruszonkę. Masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy zagnieść palcami na kruszonkę. Gdy jest za sucha dodajemy masła, gdy za mokra mąkę. Gotową kruszonkę wysypujemy na wyrośnięte ciasto. Piec w temp. 180 st.C około 40 minut.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz