wtorek, 1 września 2009

Chleb bananowy

Bardzo łatwy w przygotowaniu. Mi osobiście w smaku przypomina keks. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Chlebek jest wilgotny i bardzo mocno pachnie bananami.




Składniki:
  • banany 3-4 szt (dojrzałe)-olej 1/3 szkl (lub masło)
  • cukier 1/2 szkl
  • jajo 1 szt
  • soda 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • mąka pszenna 1,5 szkl
  • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka



Sposób wykonania:

Obrane banany pokroić w kostkę, wymieszać z olejem w dużej misce. Dodać cukier, rozmącone jajo i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą, wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piec godzinę w temp. 170 st.C, sprawdzić patyczkiem.



Ja piekłem z dwóch porcji w foremce do babki o wym. 32x14cm, prawie półtorej godziny.




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz