Bardzo łatwy w przygotowaniu. Mi osobiście w smaku przypomina keks. Jeśli ktoś lubi może dodać bakalie. Chlebek jest wilgotny i bardzo mocno pachnie bananami.
Składniki:
- banany 3-4 szt (dojrzałe)-olej 1/3 szkl (lub masło)
- cukier 1/2 szkl
- jajo 1 szt
- soda 1 łyżeczka
- sól szczypta
- mąka pszenna 1,5 szkl
- ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Obrane banany pokroić w kostkę, wymieszać z olejem w dużej misce. Dodać cukier, rozmącone jajo i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą, wszystko wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Piec godzinę w temp. 170 st.C, sprawdzić patyczkiem.
Ja piekłem z dwóch porcji w foremce do babki o wym. 32x14cm, prawie półtorej godziny.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz