czwartek, 3 września 2009

Sernik królewski

W końcu sernik.
Nie taki klasyczny, ale jednak sernik. Lubię go za to że jest mało sernikowy. Tym razem zrobiłem go z całej porcji ciasta kakaowego i z połowy porcji masy serowej.




Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna 3 szkl
  • proszek do piecz 2 łyżeczki
  • cukier puder 3/4 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • margaryna kostka
  • śmietana 2 łyżki




Masa serowa

  • ser twarogowy 1 kg
  • masło 2/3 kostki
  • jaja 8 szt
  • cukier 1,5 szkl
  • aromat waniliowy 1 op
  • ziemniaki ugotowane 4 szt



Sposób wykonania:

Sporządzić ciasto półkruche. Wymieszać wszystkie suche składniki. Margarynę posiekać z suchymi składnikami, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.

Ser zemleć, raz sam, drugi raz z ziemniakami. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce masę serowo-ziemniaczaną. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i aromat. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.

Schłodzone ciasto kakaowe wyjąć z zamrażalnika. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, lekko docisnąć ręką. Na ciasto wylać masę serową, a następnie zetrzeć drugą część ciasta kakaowego.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stC.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz