W końcu sernik.
Nie taki klasyczny, ale jednak sernik. Lubię go za to że jest mało sernikowy. Tym razem zrobiłem go z całej porcji ciasta kakaowego i z połowy porcji masy serowej.
Nie taki klasyczny, ale jednak sernik. Lubię go za to że jest mało sernikowy. Tym razem zrobiłem go z całej porcji ciasta kakaowego i z połowy porcji masy serowej.
Składniki:
Ciasto
- mąka pszenna 3 szkl
- proszek do piecz 2 łyżeczki
- cukier puder 3/4 szkl
- kakao 3 łyżki
- margaryna kostka
- śmietana 2 łyżki
Masa serowa
- ser twarogowy 1 kg
- masło 2/3 kostki
- jaja 8 szt
- cukier 1,5 szkl
- aromat waniliowy 1 op
- ziemniaki ugotowane 4 szt
Sposób wykonania:
Sporządzić ciasto półkruche. Wymieszać wszystkie suche składniki. Margarynę posiekać z suchymi składnikami, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Ser zemleć, raz sam, drugi raz z ziemniakami. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce masę serowo-ziemniaczaną. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i aromat. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.
Schłodzone ciasto kakaowe wyjąć z zamrażalnika. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, lekko docisnąć ręką. Na ciasto wylać masę serową, a następnie zetrzeć drugą część ciasta kakaowego.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stC.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz