Ostatnio kupiłem blaszkę do babeczek w "szwedzkim sklepie". Nie pasowały mi papilotki, więc posmarowałem foremkę lekko masłem i wysypałem bułką tartą (co nie było zbyt proste). Muffinki po upieczeniu dosłownie same "wyszły" z formy.
Były to moje pierwsze muffinki. Nie myślałem, że są tak łatwe w przygotowaniu, a najważniejsze nie ma wcale bałaganu, tylko dwie miski i łyżka do mycia.
Babeczki dla lubiących czekoladę. W przepisie jest gorzka, ale można ją zastąpić mleczną, białą lub każdą inną.
Babeczki dla lubiących czekoladę. W przepisie jest gorzka, ale można ją zastąpić mleczną, białą lub każdą inną.
Składniki:
Suche:
Mokre:
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- cukier pół szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre:
- jaja 2 sztuki
- olej 75 ml
- mały kubek kefiru (180g)
- miód płynny 5 łyżek
Sposób wykonania:
Składniki suche mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre. Czekoladę siekamy.
Do suchych składników wlewamy mokre, dosypujemy czekoladę, lekko mieszamy (mogą być grudki).
Gotowe ciasto wlewamy do foremek. Pieczemy w 190 stC około 20 minut.
Do suchych składników wlewamy mokre, dosypujemy czekoladę, lekko mieszamy (mogą być grudki).
Gotowe ciasto wlewamy do foremek. Pieczemy w 190 stC około 20 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz