piątek, 18 września 2009

Mus bananowy

Jeśli ktoś lubi kaszkę manną to na pewno ten deser będzie ciekawą alternatywą dla typowej kaszki na mleku. Mus jest bardzo lekki i można go przyrządzić z innymi owocami, nie tylko z bananami. Przepis pochodzi z książki "KUCHNIA POLSKA 1001 przepisów".




Składniki:
  • mleko 1,5 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • szczypta soli
  • kasza manna 3 łyżki
  • 3 dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny



Sposób wykonania:

Kaszę manną, sól i cukier wsypać do mleka. Podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować, dodać do nich sok z cytryny.
Kaszkę ubić rózgą na puszystą masę, dodawać po łyżce banany.




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz