piątek, 2 października 2009

Spaghetti carbonara

Jedno z moich ulubionych spaghetti. Ostatnio robię je z makaronem z pełnego ziarna. Porcja dla dwóch osób, może nawet trzech.


Składniki:
  • makaron spaghetti pół opakowania (około 200g)
  • boczek wędzony lub szynka 100g (lub więcej)
  • łyżka masła
  • śmietanka 30% 200ml
  • jedno żółtko



Sposób wykonania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente).

Boczek podsmażyć na maśle, dodać ugotowany makaron prosto z wody. Zalać śmietanką, dodać odrobinę soli (boczek jest słony) lub vegety i świeżo zmielony pieprz.

Zagotować.

Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i dodać żółtko, energicznie wymieszać.
Podawać z natką pietruszki.


Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz