Jedno z moich ulubionych spaghetti. Ostatnio robię je z makaronem z pełnego ziarna. Porcja dla dwóch osób, może nawet trzech.
Składniki:
- makaron spaghetti pół opakowania (około 200g)
- boczek wędzony lub szynka 100g (lub więcej)
- łyżka masła
- śmietanka 30% 200ml
- jedno żółtko
Sposób wykonania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (al dente).
Boczek podsmażyć na maśle, dodać ugotowany makaron prosto z wody. Zalać śmietanką, dodać odrobinę soli (boczek jest słony) lub vegety i świeżo zmielony pieprz.
Zagotować.
Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i dodać żółtko, energicznie wymieszać.
Podawać z natką pietruszki.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz