sobota, 31 października 2009

Kruche ciasteczka śmietankowe

Rewelacyjne ciasteczka, banalnie proste w przyrządzeniu. Długo zachowują świeżość (ciężko to sprawdzić, bo bardzo szybko znikają;). Polecam wszystkim.




Składniki:
  • 250g masła
  • 300g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • białko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm (może być cieńsze). Wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe ciasteczka posmarować białkiem i posypać cukrem.

Piec w temp.180stC około 15 minut.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz