sobota, 17 października 2009

Szrlotka z budyniem

Bardzo dobra szarlotka. Ciekawe połączenie jabłek z budyniem.




Składniki:
  • mąka pszenna 450 g
  • masło 250 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka 1,5 kg
  • mleko 750 ml
  • budyń waniliowy 2 opakowania (na pół litra mleka)
  • cukier 4 łyżki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cynamon
  • cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajo i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i schłodzić, jedną w lodówce, a drugą w zamrażalniku.

Schłodzone ciasto z lodówki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blaszkę. Zapiec około 5 minut w piekarniku w temperaturze 180stC. Zapieczone ciasto posypać obficie tartą bułką. Na bułkę wyłożyć umyte, obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypać cynamonem.

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylać na jabłka, wyrównać. Na budyń zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika.

Piec w 180stC około 40 minut.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz