Bardzo dobra szarlotka. Ciekawe połączenie jabłek z budyniem.
Składniki:
- mąka pszenna 450 g
- masło 250 g
- cukier puder 1 szklanka
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jabłka 1,5 kg
- mleko 750 ml
- budyń waniliowy 2 opakowania (na pół litra mleka)
- cukier 4 łyżki
- kilka łyżek bułki tartej
- cynamon
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajo i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i schłodzić, jedną w lodówce, a drugą w zamrażalniku.
Schłodzone ciasto z lodówki wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blaszkę. Zapiec około 5 minut w piekarniku w temperaturze 180stC. Zapieczone ciasto posypać obficie tartą bułką. Na bułkę wyłożyć umyte, obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypać cynamonem.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylać na jabłka, wyrównać. Na budyń zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika.
Piec w 180stC około 40 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz