Kolejny przepis na szarlotkę, kolejny z mojego ulubionego bloga. Jak narazie moja ulubiona szarlotka. Myślę że jest to zasługa krupczatki, ciasto jest delikatne i nie za kruche. Dość szybka w przygotowaniu. Polecam.
Składniki:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 0,25 kg masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2łyżki śmietany
- jabłka 2-3 kg
- cynamon do smaku
- cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka nie są kwaśne)
- bułka tarta do podsypania
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto szybko zagnieść. Odłożyć 2/3 części ciasta i wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem blaszkę, włożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i również schłodzić.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć i podzielić na ćwiartki. Następnie pokroić w cienkie plasterki (najlepiej w robocie), wymieszać z cynamonem i cukrem (nie odsączać soku).
Ciasto w blaszce wyjąć z lodówki, zapiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180stC. Zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i posypać obficie bułką tartą. Na bułkę tartą wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta z lodówki (ja na wierzch posypałem jeszcze cynamon).
Ciasto piec około 1 godziny w 180stC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz