sobota, 3 października 2009

Udka faszerowane

Dobry pomysł na udka kurczaka trochę inaczej. Można je zrobić z dowolnym farszem, tym razem zrobiłem z suszonymi grzybami. Doskonałe na przyjęcie, można zrobić dzień wcześniej a przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej. Porcja dla dwóch osób.


Składniki:
  • udka z kurczaka 2 sztuki
  • pół fileta z kurczaka
  • grzyby suszone 3/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, papryka, majeranek do smaku


Sposób wykonania:

Udka umyć, usunąć kości, przyprawić, odstawić na pół godziny aby "przeszły". Grzyby zalać gorącą wodą, przykryć aby porządnie się namoczyły.

Filet zmielić lub drobno posiekać, dodać do niego odsączone i posiekane grzyby. Dodać jajko i bułkę tartą (konsystencja nie może być zbyt luźna), dobrze wyrobić.

Farszem nadziewać udka nadając im ładny kształt. Gotowe udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piecu około 40 minut. Po upieczeniu udka odstawić na kilka minut, aby "doszły". Gotowe udka pokroić w paski. Można polać powstałym podczas pieczenia sosem.


Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz