Dobry pomysł na udka kurczaka trochę inaczej. Można je zrobić z dowolnym farszem, tym razem zrobiłem z suszonymi grzybami. Doskonałe na przyjęcie, można zrobić dzień wcześniej a przed podaniem podgrzać w kuchence mikrofalowej. Porcja dla dwóch osób.

Składniki:
- udka z kurczaka 2 sztuki
- pół fileta z kurczaka
- grzyby suszone 3/4 szklanki
- jajko 1 sztuka
- bułka tarta 2-3 łyżki
- sól, pieprz, papryka, majeranek do smaku

Sposób wykonania:
Udka umyć, usunąć kości, przyprawić, odstawić na pół godziny aby "przeszły". Grzyby zalać gorącą wodą, przykryć aby porządnie się namoczyły.
Filet zmielić lub drobno posiekać, dodać do niego odsączone i posiekane grzyby. Dodać jajko i bułkę tartą (konsystencja nie może być zbyt luźna), dobrze wyrobić.
Farszem nadziewać udka nadając im ładny kształt. Gotowe udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu. Piec w nagrzanym piecu około 40 minut. Po upieczeniu udka odstawić na kilka minut, aby "doszły". Gotowe udka pokroić w paski. Można polać powstałym podczas pieczenia sosem.

Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz