Bardzo dobre ciasto, bardzo czekoladowe, następnym razem dam trochę mniej kakao. Przepis z mojego ulubionego bloga. Polecam wszystkim fanom czekolady i kakao. Cukinii w ogóle nie czuć, ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. Każdy kto je smakował, mówił mi że zrobiłem bardzo dobry murzynek.
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 jaja
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (dałem jogurt naturalny)
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej nie przestając miksować. Dodać cukier, sodę, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Dodać kolejno jajka.
Na przemian dodawać mąkę i śmietanę. Cały czas miksując dodawać kakao i kawę.
Na końcu dodać cukinię i czekoladę. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki . Piec w 160st.C około 45 minut.
Po przestudzeniu polać polewą.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Smacznego;)
polecam,super przepis:)
OdpowiedzUsuń