wtorek, 13 października 2009

Czekoladowe Ciasto Z Cukinią

Bardzo dobre ciasto, bardzo czekoladowe, następnym razem dam trochę mniej kakao. Przepis z mojego ulubionego bloga. Polecam wszystkim fanom czekolady i kakao. Cukinii w ogóle nie czuć, ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne. Każdy kto je smakował, mówił mi że zrobiłem bardzo dobry murzynek.


Składniki:
  • 115 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (dałem jogurt naturalny)
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady



Sposób wykonania:

Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej nie przestając miksować. Dodać cukier, sodę, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować. Dodać kolejno jajka.

Na przemian dodawać mąkę i śmietanę. Cały czas miksując dodawać kakao i kawę.

Na końcu dodać cukinię i czekoladę. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki . Piec w 160st.C około 45 minut.

Po przestudzeniu polać polewą.



Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
Czekoladę pokruszyć, dodać masło i podgrzać w kuchence mikrofalowej 30 sekund na maksymalnej mocy. Wymieszać do połączenia składników. Rozsmarować na ostudzonym cieście.



Smacznego;)

1 komentarz: