Babka prosta w przygotowaniu. Można dać dowolny aromat, ja lubię z migdałowym. Dodałem do części ciasta kakao, choć nie jest to konieczne.
Składniki:
- margaryna lub masło 0,25kg
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół opakowania aromatu
- 2 łyżki kakao (niekoniecznie)
Polewa:
- czekolada gorzka 100g
- masło 25g
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
3/4 cista wylać do wysmarowanej tłuszczem formy, do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne, lekko zamieszać.
Piec w 170 stC około 50 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz