wtorek, 6 października 2009

Babka w czekolkadzie

Babka prosta w przygotowaniu. Można dać dowolny aromat, ja lubię z migdałowym. Dodałem do części ciasta kakao, choć nie jest to konieczne.




Składniki:
  • margaryna lub masło 0,25kg
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół opakowania aromatu
  • 2 łyżki kakao (niekoniecznie)
Polewa:
  • czekolada gorzka 100g
  • masło 25g
Czekoladę pokruszyć w miseczce, dodać masło. Podgrzać w kuchence mikrofalowej ma maksymalnej mocy około 30 sekund, wymieszać. Gotową polewą polać ostudzoną babkę.




Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać aromat.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.

3/4 cista wylać do wysmarowanej tłuszczem formy, do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne, lekko zamieszać.

Piec w 170 stC około 50 minut.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz