Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem robota planetarnego. Z robotem dostałem płytę z przepisami. Postanowiłem spróbować. Na pierwszy ogień poszedł "Śródziemnomorski wianek z owocami" (mediterranean fruit ring). Prosty w wykonaniu (z nowym robotem to czysta przyjemność;), w smaku troszkę przypomina keksa (za sprawą rodzynek i orzechów).
Składniki:
- mąka pszenna 450g (dałem chlebową)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży (dałem 15g świeżych)
- 50g posiekanych migdałów lub orzechów
- 75g rodzynek
- 50g cukru pudru
- skórka starta z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 300ml letniego mleka
- roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
W misce rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, dodać mleko i wymieszać, odstawić na 10 minut. (w przypadku suchych drożdży wsypać je do mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić)
Do mleka dodać oliwę, mąkę, cynamon, imbir i sól, następnie orzechy, rodzynki, cukier, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Miksować przez około 7 minut na średnich obrotach miksera, lub ręcznie 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy równe części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60cm. Trzy wałki położyć obok siebie, zawinąć w warkocz. Oba końce warkocza połączyć tworząc krążek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed włożeniem do pieca wianek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 190stC około 30 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz