sobota, 3 października 2009

Śródziemnomorski wianek z owocami

Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem robota planetarnego. Z robotem dostałem płytę z przepisami. Postanowiłem spróbować. Na pierwszy ogień poszedł "Śródziemnomorski wianek z owocami" (mediterranean fruit ring). Prosty w wykonaniu (z nowym robotem to czysta przyjemność;), w smaku troszkę przypomina keksa (za sprawą rodzynek i orzechów).


Składniki:
  • mąka pszenna 450g (dałem chlebową)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży (dałem 15g świeżych)
  • 50g posiekanych migdałów lub orzechów
  • 75g rodzynek
  • 50g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 300ml letniego mleka
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Sposób wykonania:

W misce rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, dodać mleko i wymieszać, odstawić na 10 minut. (w przypadku suchych drożdży wsypać je do mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić)

Do mleka dodać oliwę, mąkę, cynamon, imbir i sól, następnie orzechy, rodzynki, cukier, skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Miksować przez około 7 minut na średnich obrotach miksera, lub ręcznie 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy równe części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60cm. Trzy wałki położyć obok siebie, zawinąć w warkocz. Oba końce warkocza połączyć tworząc krążek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Przed włożeniem do pieca wianek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 190stC około 30 minut.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz