sobota, 31 października 2009

Kruche ciasteczka z galaretką i marmoladą

Kolejny przepis z "Kuchni polskiej". Przepyszne ciasteczka, do których wykonania wykorzystałem ugotowane wcześniej jajka, a konkretnie żółtka. Ciastka najlepiej smakują następnego dnia gdy "przejdą" (dłużej nie było mi dane sprawdzić, bo zniknęły w niewyjaśnionych okolicznościach;)



Składniki:
  • 3 ugotowane żółtka (przetarte)
  • 300g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 100g margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 100g marmolady
  • 1 opakowanie galaretki (rozrobionej w 1 szklance wody)


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawać krążki o średnicy 5cm. Połowę krążków zostawić w całości, a w pozostałych, mniejszą foremką wykroić środki (ja wykroiłem serduszka;).

Piec w 180stC na złoty kolor około 12 minut.

Ostudzone krążki cienko posmarować marmoladą, układać na nie krążki z dziurką i wypełnić tężejącą galaretką.





Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz