Kolejny przepis z książki kucharskiej którą dostałem z moim robotem. Dla fanów pszennego pieczywa, bardzo chrupiąca skórka, a w środku wilgotna.
Składniki:
Starter:
- drożdże świeże 7g
- 200ml letniej wody
- 175g mąki pszennej chlebowej
Ciasto:
- drożdże 7g
- 30ml mleka
- 200ml letniej wody
- 30ml oliwy
- 325-345g mąki pszennej chlebowej
- półtorej łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Składniki na starter dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godzin.
Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dodać starter, wodę, sól i oliwę, wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny do potrojenia objętości.
Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie równe części. Nadać im kształt prostokątnych płaskich bochenków, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obficie oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić od wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec w 180stC około 30 minut. Co 10 minut można spryskać ciabattę wodą, choć przepis tego nie podaje (użyłem spryskiwacza).
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz