wtorek, 6 października 2009

Ciabatta

Kolejny przepis z książki kucharskiej którą dostałem z moim robotem. Dla fanów pszennego pieczywa, bardzo chrupiąca skórka, a w środku wilgotna.



Składniki:

Starter:
  • drożdże świeże 7g
  • 200ml letniej wody
  • 175g mąki pszennej chlebowej


Ciasto:
  • drożdże 7g
  • 30ml mleka
  • 200ml letniej wody
  • 30ml oliwy
  • 325-345g mąki pszennej chlebowej
  • półtorej łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Składniki na starter dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godzin.

Drożdże rozetrzeć z mlekiem, dodać starter, wodę, sól i oliwę, wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny do potrojenia objętości.

Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie równe części. Nadać im kształt prostokątnych płaskich bochenków, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obficie oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić od wyrośnięcia na około 30 minut.

Piec w 180stC około 30 minut. Co 10 minut można spryskać ciabattę wodą, choć przepis tego nie podaje (użyłem spryskiwacza).




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz