Sałatka która ostatnio często gości na naszym stole. Jest mięso i są warzywa, do tego bardzo dobry sos czosnkowy, czego można chcieć więcej? Sałatkę układamy warstwami, dlatego proponuję podawać w przeźroczystej misce, aby były widoczne warstwy, a przede wszystkim mięso na samym dole;)
Składniki:
- kapusta pekińska 1 sztuka (nie za duża)
- puszka kukurydzy
- 5 sporych ogórków konserwowych
- 3 cebule
- jedna cała pierś kurczaka (czyli dwa filety)
- mały słoik majonezu
- łyżka ketchupu
- dwa ząbki czosnku
- 3-4 łyżki mleka
- pieprz, vegeta
- przyprawa gyros
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, smażymy na rozgrzanej patelni. Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa. Mięso mocno rumienimy i jeszcze ciepłe wsypujemy do miski.
Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
Na kurczaka wsypujemy cebulę, następnie ogórka i kukurydzę.
Kapustę szatkujemy, posypujemy vegetą, zagniatamy lekko rękoma. Pozostawiamy w misce, aby puściła sok.
Przygotowujemy sos.
Majonez mieszamy z ketchupem, mlekiem i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy pieprzem.
Na kukurydzę wylewamy sos. Całość pokrywamy kapustą pekińską.
Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, smażymy na rozgrzanej patelni. Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa. Mięso mocno rumienimy i jeszcze ciepłe wsypujemy do miski.
Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
Na kurczaka wsypujemy cebulę, następnie ogórka i kukurydzę.
Kapustę szatkujemy, posypujemy vegetą, zagniatamy lekko rękoma. Pozostawiamy w misce, aby puściła sok.
Przygotowujemy sos.
Majonez mieszamy z ketchupem, mlekiem i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy pieprzem.
Na kukurydzę wylewamy sos. Całość pokrywamy kapustą pekińską.
Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz