poniedziałek, 14 września 2009

Sałatka Gyros

Sałatka która ostatnio często gości na naszym stole. Jest mięso i są warzywa, do tego bardzo dobry sos czosnkowy, czego można chcieć więcej? Sałatkę układamy warstwami, dlatego proponuję podawać w przeźroczystej misce, aby były widoczne warstwy, a przede wszystkim mięso na samym dole;)



Składniki:
  • kapusta pekińska 1 sztuka (nie za duża)
  • puszka kukurydzy
  • 5 sporych ogórków konserwowych
  • 3 cebule
  • jedna cała pierś kurczaka (czyli dwa filety)
  • mały słoik majonezu
  • łyżka ketchupu
  • dwa ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki mleka
  • pieprz, vegeta
  • przyprawa gyros




Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, smażymy na rozgrzanej patelni. Posypujemy obficie przyprawą do gyrosa. Mięso mocno rumienimy i jeszcze ciepłe wsypujemy do miski.

Cebulę i ogórki kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy.
Na kurczaka wsypujemy cebulę, następnie ogórka i kukurydzę.
Kapustę szatkujemy, posypujemy vegetą, zagniatamy lekko rękoma. Pozostawiamy w misce, aby puściła sok.

Przygotowujemy sos.
Majonez mieszamy z ketchupem, mlekiem i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy pieprzem.
Na kukurydzę wylewamy sos. Całość pokrywamy kapustą pekińską.

Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz