sobota, 12 lutego 2011

Pączki luksusowe

Pierwszy przepis na pączki i to od razu "luksusowe";) Przepis z bloga, który jest kopalnią przepisów. Pączki są rewelacyjne. Polecam;)


Składniki:
  • 400g mąki pszennej
  • ćwierć szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 50g stopionego masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 170ml letniego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżka spirytusu
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób wykonania:

Sporządzić zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać letnie mleko i część mąki. Dobrze wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wierzch posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodajemy resztę mleka, mąki, żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Porządnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy przestudzone masło i spirytus. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce a około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, wykładamy na stolnicę i dzielimy na równej wielkości kęsy. Każdy kęs formujemy w zgrabną kulkę, układamy na posypanej mąką blaszce w sporej odległości. Następnie spłaszczamy ręką i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.


Tłuszcz podgrzewamy do 170st.C. Wyrośnięte pączki wkładamy do tłuszczu tak aby swobodnie pływały. Smażymy z każdej strony około 4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu nadziewamy dowolnym nadzieniem i pokrywamy lukrem.



Smacznego;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz