Pierwszy przepis na pączki i to od razu "luksusowe";) Przepis z bloga, który jest kopalnią przepisów. Pączki są rewelacyjne. Polecam;)
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- ćwierć szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 50g stopionego masła
- 25g świeżych drożdży
- 170ml letniego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka spirytusu
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Sporządzić zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać letnie mleko i część mąki. Dobrze wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wierzch posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy resztę mleka, mąki, żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Porządnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy przestudzone masło i spirytus. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce a około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią, wykładamy na stolnicę i dzielimy na równej wielkości kęsy. Każdy kęs formujemy w zgrabną kulkę, układamy na posypanej mąką blaszce w sporej odległości. Następnie spłaszczamy ręką i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Tłuszcz podgrzewamy do 170st.C. Wyrośnięte pączki wkładamy do tłuszczu tak aby swobodnie pływały. Smażymy z każdej strony około 4 minuty na złoty kolor. Po usmażeniu nadziewamy dowolnym nadzieniem i pokrywamy lukrem.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz