poniedziałek, 29 listopada 2010

Pierniczki Norymberskie

Jedne z najsmaczniejszych pierniczków jakie jadłem. Mięciutkie i bardzo aromatyczne. Polecam. Przepis pochodzi z tej strony.


Składniki:
  •  170g cukru
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu
  • 150g mielonych orzechów
  • 100g kondensowanej skórki pomarańczowej
  • 100g kondensowanej skórki cytrynowej
  • 100g rodzynek
  • 50g wiórków kokosowych
  • 250ml mleka
  • lukier do posmarowania
  • czekolada do posmarowania




Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Osobno wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, skórką pomarańczową i cytrynową, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Mieszaninę dodawać stopniowo do masy jajecznej. Na końcu dodawać stopniowo mleko i rum.
Nakładać łyżką na papier do pieczenia porcje ciasta (możemy układać ciasto na okrągłych opłatkach, ja użyłem do kilku pierniczków małych okrągłych wafli). Piec w 180st.C około 15 minut.
Pierniczki po wystudzeniu smarować z jednej strony lukrem, a z drugiej czekoladą.


Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz