Mam kilka sprawdzonych przepisów na gofry, jednak nie był bym sobą, gdybym nie poeksperymentował z nowościami. Ten przepis znalazłem w internecie. Przyznam, że skusiłem się na nazwę "gofry jak z budki"-czyli super. Niestety, gofry nie spełniły moich oczekiwań. Są bardzo ciężkie (myślę że to zasługa margaryny) i mi osobiście nie przypadły do gustu.
Składniki:
- 100g mąki ziemniaczanej
- 100g mąki pszennej
- 125g miałkiego cukru
- 100g stopionej margaryny
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jaj
Sposób wykonania:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać ostudzoną margarynę, zmiksować (można dodać odrobinę wody). Gotowe ciasto odstawić na 15minut.Rozgrzaną gofrownicę smarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać porcje ciasta, piec około 6 minut. Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz