niedziela, 6 czerwca 2010

Gofry jak z budki

Mam kilka sprawdzonych przepisów na gofry, jednak nie był bym sobą, gdybym nie poeksperymentował z nowościami. Ten przepis znalazłem w internecie. Przyznam, że skusiłem się na nazwę "gofry jak z budki"-czyli super. Niestety, gofry nie spełniły moich oczekiwań. Są bardzo ciężkie (myślę że to zasługa margaryny) i mi osobiście nie przypadły do gustu.



Składniki:
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 125g miałkiego cukru
  • 100g stopionej margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj





Sposób wykonania:

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Dodać ostudzoną margarynę, zmiksować (można dodać odrobinę wody). Gotowe ciasto odstawić na 15minut.

Rozgrzaną gofrownicę smarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać porcje ciasta, piec około 6 minut. Studzić na kratce.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz