poniedziałek, 4 października 2010

Babka orzechowa

Bardzo smaczna babka. Niezbyt trudna w przygotowaniu. Przepis pochodzi z wypróbowanego bloga.



Składniki:
  • 250 g masła lub margaryny
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka oddzielnie)
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 2 płaskie łyżki kakao

Sposób wykonania:

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować cały czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Z piany z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną, następnie wsypać sypkie składniki, żółtka i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciast wlać do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec około 50 minut w 180stC.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz