Smaczne ciasto, mocno czekoladowe. Banalnie proste w wykonaniu. Można użyć dowolnych owoców. U mnie wersja ze śliwkami. Dla niektórych może być ważne, że w przepisie nie ma jajek.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
- brązowy cukier do posypania
Sposób wykonania:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce połączyć wodę, ocet, olej i kawę rozpuszczalną. Połączyć zawartość obu misek.
Gotowe ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać brązowym cukrem. Piec około 40 minut w temp. 180st.C.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz