Bardzo dobra rybka. Najlepsza po dwóch dniach, jak wszystko się "przegryzie".
Składniki:
- 1 kg filetów rybnych
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- sok z cytryny
- średni słoik papryki marynowanej
- średni słoik ogórka konserwowego
- 4 średnie cebule
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz, vegeta do smaku
Sposób wykonania:
Rybę kroimy na porcje, doprawiamy solą, vegetą i pieprzem do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 minut.
Z jaj, mąki i wody robimy ciasto (jak naleśnikowe), doprawiamy odrobiną vegety. Rybę maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
Cebulę, paprykę i ogórek kroimy w słupki. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy paprykę i ogórka. Następnie dodajemy koncentrat, ketchup, cukier, sól, ocet i wodę. Całość gotujemy.
W półmisku układać warstwami rybę, na rybę warzywa z zalewy i na warzywa znowu rybę i tak do wyczerpania. Całość zalać gorącą zalewą. Odstawić w chłodne miejsce.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz