niedziela, 13 grudnia 2009

Ryba po japońsku

Bardzo dobra rybka. Najlepsza po dwóch dniach, jak wszystko się "przegryzie".



Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • sok z cytryny
  • średni słoik papryki marynowanej
  • średni słoik ogórka konserwowego
  • 4 średnie cebule
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz, vegeta do smaku


Sposób wykonania:

Rybę kroimy na porcje, doprawiamy solą, vegetą i pieprzem do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 30 minut.

Z jaj, mąki i wody robimy ciasto (jak naleśnikowe), doprawiamy odrobiną vegety. Rybę maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.

Cebulę, paprykę i ogórek kroimy w słupki. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy paprykę i ogórka. Następnie dodajemy koncentrat, ketchup, cukier, sól, ocet i wodę. Całość gotujemy.

W półmisku układać warstwami rybę, na rybę warzywa z zalewy i na warzywa znowu rybę i tak do wyczerpania. Całość zalać gorącą zalewą. Odstawić w chłodne miejsce.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz