czwartek, 3 grudnia 2009

Zebra

Wspaniały przepis. Lubię takie ciasta, dodałem aromat migdałowy, chociaż można dać inny. Polecam.


Składniki:
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady (dałem sprite)
  • 2,5 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie aromatu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodawać na przemian przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oranżadę i olej (na trzy cztery razy), na końcu dodać aromat. Po zmiksowaniu masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Na środek wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy wylewać po dwie łyżki ciasta, na przemian, raz białe, raz ciemne.

Piec w rozgrzanym do 180stC piekarniku około godziny, sprawdzić patyczkiem.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz