Wspaniały przepis. Lubię takie ciasta, dodałem aromat migdałowy, chociaż można dać inny. Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka białej oranżady (dałem sprite)
- 2,5 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie aromatu
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodawać na przemian przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, oranżadę i olej (na trzy cztery razy), na końcu dodać aromat. Po zmiksowaniu masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Na środek wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy wylewać po dwie łyżki ciasta, na przemian, raz białe, raz ciemne.
Piec w rozgrzanym do 180stC piekarniku około godziny, sprawdzić patyczkiem.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz