poniedziałek, 21 grudnia 2009

Babka cytrynowa

Całkiem niezły przepis na babkę. Puszysta i lekka.



Składniki:
  • 6 jaj
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 opakowanie aromatu cytrynowego



Sposób wykonania:

Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.



Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku dalej miksując. Cały czas mieszając dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu dodać ocet, olej i na końcu aromat. Całość zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki. Piec w 170stC około godziny, sprawdzić patyczkiem. Po ostudzeniu można pokryć babkę lukrem.




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz