Wiadomo, każdy potrafi zrobić śledzia w oleju, każdy robi go inaczej. To jest moja propozycja.
Składniki:
- śledzie matiasy
- cebula
- ogórek konserwowy
- olej
- papryka mielona
- pieprz
- majeranek
Sposób wykonania:
Wymoczone śledzie dowolnie kroimy. Cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę.
Do słoika wlewamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy trochę cebuli i ogórka, na to układamy warstwę śledzi, posypujemy mieloną papryką, dodajemy trochę cebuli i ogórka, zalewamy olejem. Dalej postępujemy tak samo, czyli śledź, cebula, ogórek i na zmianę pieprz, majeranek, papryka, aż do wyczerpania (śledzi lub słoika). Oczywiście najlepiej smakują następnego dnia.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz