sobota, 12 grudnia 2009

Śledź w oleju

Wiadomo, każdy potrafi zrobić śledzia w oleju, każdy robi go inaczej. To jest moja propozycja.



Składniki:
  • śledzie matiasy
  • cebula
  • ogórek konserwowy
  • olej
  • papryka mielona
  • pieprz
  • majeranek

Sposób wykonania:

Wymoczone śledzie dowolnie kroimy. Cebulę i ogórka kroimy w drobną kostkę.

Do słoika wlewamy odrobinę oleju, następnie wrzucamy trochę cebuli i ogórka, na to układamy warstwę śledzi, posypujemy mieloną papryką, dodajemy trochę cebuli i ogórka, zalewamy olejem. Dalej postępujemy tak samo, czyli śledź, cebula, ogórek i na zmianę pieprz, majeranek, papryka, aż do wyczerpania (śledzi lub słoika). Oczywiście najlepiej smakują następnego dnia.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz