sobota, 12 grudnia 2009

Śledź z grzybkami marynowanymi

Pewnego razu, podczas robienia śledzi po kaszubsku postanowiłem poeksperymentować. Wyszły mi śledziki, które okazały się hitem. Polecam wszystkim.


Składniki:
  • kilka filetów śledziowych (matiasy)
  • kilka łyżek oleju
  • cebula - kilka sztuk
  • ogórek konserwowy - kilka sztuk
  • papryka konserwowa - kilka sztuk
  • kilka śliwek suszonych
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • słoik grzybków marynowanych
  • kilka kropli tabasco
  • vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier do smaku
  • kilka łyżek ketchupu


Sposób wykonania:

Śledzie wymoczyć, pokroić na dowolne porcje. Cebulę, ogórek konserwowy i paprykę pokroić w słupki.

Na gorącym oleju zeszklić cebulę, dodać ogórka i paprykę. Następnie dodać koncentrat, tabasco, przyprawy i ketchup. Po zagotowaniu dodać grzybki i pokrojone w paski śliwki. W razie potrzeby dodać trochę wody. Zagotować.

Gdy całość ostygnie, dodać śledzie, wymieszać. Najlepsze następnego dnia.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz