Pewnego razu, podczas robienia śledzi po kaszubsku postanowiłem poeksperymentować. Wyszły mi śledziki, które okazały się hitem. Polecam wszystkim.
Składniki:
- kilka filetów śledziowych (matiasy)
- kilka łyżek oleju
- cebula - kilka sztuk
- ogórek konserwowy - kilka sztuk
- papryka konserwowa - kilka sztuk
- kilka śliwek suszonych
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- słoik grzybków marynowanych
- kilka kropli tabasco
- vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier do smaku
- kilka łyżek ketchupu
Sposób wykonania:
Śledzie wymoczyć, pokroić na dowolne porcje. Cebulę, ogórek konserwowy i paprykę pokroić w słupki.
Na gorącym oleju zeszklić cebulę, dodać ogórka i paprykę. Następnie dodać koncentrat, tabasco, przyprawy i ketchup. Po zagotowaniu dodać grzybki i pokrojone w paski śliwki. W razie potrzeby dodać trochę wody. Zagotować.
Gdy całość ostygnie, dodać śledzie, wymieszać. Najlepsze następnego dnia.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz