czwartek, 3 grudnia 2009

Gniazdka poznańskie

Bardzo delikatne, wilgotne, takie właśnie powinny być gniazdka, lub jak kto woli - pączki. Niestety, ten przepis nie spełnił moich oczekiwań. Mimo wszystko polecam, chociaż jest z nimi trochę pracy.



Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 4-6 jaj
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Sposób wykonania:

Do rondla z rączką wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli, zagotować. Mąkę przesiać na kawałek papieru i od razu wsypać do gotującej się wody. Energicznie mieszać drewnianą łyżką tak długo aż z masy utworzy się kula i całkowicie będzie odchodzić od ścianek rondla. Gorące ciasto natychmiast przełożyć do plastikowej miski i przykryć ściereczką do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy dodać najpierw jedno jajko i zmiksować, następnie dalej miksując dodawać kolejne jajka. Wyrobić na gładką masę. Ilość jaj zależy od ich wielkości, masa nie może być zbyt rzadka.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na papier do pieczenia kółka o średnicy około 7cm. Partiami przekładać na rozgrzany do temperatury 180stC olej, papierem do góry. Po około minucie zdjąć papier (powinien sam odejść). Smażyć około 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki przekładać na ręcznik papierowy.



Po ostudzeniu pączki pokryć lukrem z połowy przepisu.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz