czwartek, 19 listopada 2009

Muffinki ze śliwkami i kruszonką

Ta sama historia co z muffinkami ze śliwkami. Robiłem je z tego samego przepisu, tylko dodałem kruszonkę. Zdecydowanie lepsze od mufinek bez kruszonki.



Składniki:
  • mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka pokrojonych śliwek (lub innych owoców)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy (można pominąć)
Kruszonka:
  • 50g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego (można dać waniliowy)



Sposób wykonania:

Przygotować ciasto według tej receptury.

Ponadto przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do uzyskania pożądanej konsystencji. W przypadku gdy kruszonka jest zbyt mokra, dodać mąkę, gdy zbyt sucha - masła. Posypać kruszonką babeczki. Piec w 200stC około 20 minut.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz