Pyszny torcik, doskonałe połączenie orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z tej stronki.
Składniki:
Masa orzechowa
- 10 żółtek
- 200g cukru pudru
- 250g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- cukier waniliowy
Masa migdałowa
- 10 białek
- 200g cukru pudru
- 250g zmielonych migdałów
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki zmielonych biszkoptów (lub bułki tartej)
- kilka łyżek marmolady morelowej
Polewa
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g masła
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać cukier waniliowy i orzechy. Masę wylać na tortownicę 22cm, wysmarowaną tłuszczem (ja użyłem tortownicy 24cm, a i tak masa migdałowa ledwo mi się zmieściła).
Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, biszkopty i migdały. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170stC około godziny.
Upieczony i ostudzony tort posmarować marmoladą morelową.
Czekoladę pokruszyć, dodać masło, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund na maksymalnej mocy, wymieszać. Gotową polewą polać tort.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz