czwartek, 5 listopada 2009

Tort orzechowo-migdałowy

Pyszny torcik, doskonałe połączenie orzechów i migdałów. Przepis pochodzi z tej stronki.





Składniki:

Masa orzechowa
  • 10 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • 250g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • cukier waniliowy
Masa migdałowa
  • 10 białek
  • 200g cukru pudru
  • 250g zmielonych migdałów
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki zmielonych biszkoptów (lub bułki tartej)
  • kilka łyżek marmolady morelowej
Polewa
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g masła


Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać cukier waniliowy i orzechy. Masę wylać na tortownicę 22cm, wysmarowaną tłuszczem (ja użyłem tortownicy 24cm, a i tak masa migdałowa ledwo mi się zmieściła).

Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem pudrem, dodać sok z cytryny, biszkopty i migdały. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170stC około godziny.

Upieczony i ostudzony tort posmarować marmoladą morelową.

Czekoladę pokruszyć, dodać masło, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund na maksymalnej mocy, wymieszać. Gotową polewą polać tort.




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz