Ciasteczka, które ostatnio robią zawrotną karierę. Są rewelacyjne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku, z kawałkami białej czekolady. Mocno mleczne. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- 125g posiekanej białej czekolady
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Jaja roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy, cały czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnej odległości od siebie. Lekko spłaszczyć widelcem, nadając wzorek.
Piec w temperaturze 200stC około 10 minut. Po zdjęciu z blaszki studzić na kratce.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz