poniedziałek, 16 listopada 2009

Chrupiące owsiane ciasteczka

Przepyszne ciasteczka owsiane. Fantastyczne na śniadanie. Następnym razem dodam do nich rodzynki i orzechy. Przepis z bloga.



Składniki:
  • miękkie masło 200g
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych



Sposób wykonania:

Masło zmiksować na puszystą masę, pod koniec dodać biały cukier, dalej miksować. Dodać cukier brązowy, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na raz i zmiksować.

Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporych odstępach, lekko spłaszczać łyżką. Piec w temperaturze 180stC, około 15 minut. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, następnie studzić na kratce.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz