środa, 18 listopada 2009

Muffiny z mandarynkami i białą czekoladą

Przy okazji robienia muffinek Nigelli, skorzystałem z przepisu i zrobiłem jeszcze jedne muffinki. Tym razem z mandarynkami. Dodałem jeszcze do nich pokrojoną w kostkę białą czekoladę. Oczywiście wykorzystałem nowe, jednorazowe foremki. Muffinki wyszły wspaniale.



Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 puszki mandarynek (odsączone)
  • 100g posiekanej białej czekolady
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą do dużej miski. Dodajemy cukier puder i mieszamy. W drugiej misce mieszamy kefir, roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy. Łączymy zawartość obu misek i szybko mieszamy drewnianą łyżką (niezbyt dokładnie). Dodajemy czekoladę i odsączone mandarynki i delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC. około 20 minut.





Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz