Dobry sposób na wykorzystanie masła orzechowego. Chrupiące ciasteczka. Przepis pochodzi ze sprawdzonego bloga. Polecam.
Składniki:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki jasnego brązowego cukru
- pół łyżeczki soli
- 115g masła
- 115g masła orzechowego
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki sody
Sposób wykonania:
Masło i masło orzechowe utrzeć z cukrami i solą na puszystą masę. Wbić jajko, dodać esencję i dalej miksować.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy i wymieszać.
Z ciasta formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Kulki spłaszczać widelcem nadając wzorek (ja użyłem tłuczka).
Piec 5-7 minut w temperaturze 200stC. Po upieczeniu odczekać chwilę (ciastka będą miękkie, po chwili stwardnieją), a następnie ściągać z blaszki i studzić na kratce.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz