niedziela, 15 listopada 2009

Ciastka z masłem orzechowym

Dobry sposób na wykorzystanie masła orzechowego. Chrupiące ciasteczka. Przepis pochodzi ze sprawdzonego bloga. Polecam.



Składniki:
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 115g masła
  • 115g masła orzechowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki sody


Sposób wykonania:

Masło i masło orzechowe utrzeć z cukrami i solą na puszystą masę. Wbić jajko, dodać esencję i dalej miksować.
Mąkę przesiać z sodą i dodać do masy i wymieszać.
Z ciasta formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Kulki spłaszczać widelcem nadając wzorek (ja użyłem tłuczka).
Piec 5-7 minut w temperaturze 200stC. Po upieczeniu odczekać chwilę (ciastka będą miękkie, po chwili stwardnieją), a następnie ściągać z blaszki i studzić na kratce.




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz