wtorek, 17 listopada 2009

Sernik egzotyczny

Może to nie jest to w stu procentach typowy sernik, bo z serków homogenizowanych, ale na pewno wszystkim zasmakuje. Z ananasem i kruszonką kokosową. Jak dla mnie doskonałe połączenie.



Składniki:

Ciasto:
  • 125g miękkiego masła
  • 110g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 150g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 600g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu ananasowego (dałem waniliowy)
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 110g cukru
Kruszonka:
  • 70g wiórków kokosowych
  • 1 żółtko
  • 110g cukru
  • 80g masła
Ponadto:
  • 1 puszka ananasa


Sposób wykonania:

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy tłuszczowej i razem zmiksować. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem, prostokątną blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone i pokrojone ananasy.

Przygotować masę serową:
Jaja i żółtko ubić mikserem, dodać cukier, zmiksować. Dodać serek homogenizowany i dokładnie zmiksować, następnie dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać. Gotową masę serową wylać na ananasy.

Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę wymieszać. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w 180stC około 50 minut.






Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz