poniedziałek, 2 listopada 2009

Najszybsza szarlotka

Szarlotka pod każdym względem "naj". Najszybsza, najłatwiejsza. Leciutka i chrupiąca. Następnym razem dam zdecydowanie więcej jabłek. Przepis dostałem od siostry, która nie lubi skomplikowanych przepisów. Doskonały dla każdego kto nie ma czasu i chęci przesiadywać w kuchni i kombinować ze skomplikowanymi przepisami. Od siebie dodałem cynamon i brązowy cukier do posypania, który stworzył chrupiącą "skórkę". ...zapomniałem dodać, że nie ma w tym przepisie grama tłuszczu;)


Składniki:
  • 4 jaja
  • 250g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek (proponuję dać 2kg)
  • cynamon do smaku
  • cukier brązowy do posypania

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki prosto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy na jabłka. Ciasto posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.

Pieczemy w 180stC około 50 minut.





Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz