Szarlotka pod każdym względem "naj". Najszybsza, najłatwiejsza. Leciutka i chrupiąca. Następnym razem dam zdecydowanie więcej jabłek. Przepis dostałem od siostry, która nie lubi skomplikowanych przepisów. Doskonały dla każdego kto nie ma czasu i chęci przesiadywać w kuchni i kombinować ze skomplikowanymi przepisami. Od siebie dodałem cynamon i brązowy cukier do posypania, który stworzył chrupiącą "skórkę". ...zapomniałem dodać, że nie ma w tym przepisie grama tłuszczu;)
Składniki:
- 4 jaja
- 250g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (proponuję dać 2kg)
- cynamon do smaku
- cukier brązowy do posypania
Sposób wykonania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki prosto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26cm.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy na jabłka. Ciasto posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
Pieczemy w 180stC około 50 minut.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz