Stary sprawdzony przepis. Ciasto lekko piernikowe, przełożone marmoladą i masą z kaszki.
Składniki:
Ciasto:
- 100g cukru
- 3 jaja
- 800g mąki pszennej
- 250g margaryny
- pół słoika miodu sztucznego (ja daję pszczeli)
- 2 łyżeczki sody
- 100g cukru
- 100g kaszy manny
- 150g margaryny
- pół litra mleka
- pół opakowania aromatu migdałowego
- marmolada do przełożenia 400g
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, posiekać z margaryną. Miód, jaja i cukier utrzeć, połączyć z mąką, szybko zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę, wyrównać wałkiem powierzchnię i nakłuć widelcem. Wypiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180stC około 10 minut. Gotowe blaty ciasta wyjąć z blaszek i ostudzić.
Mleko, cukier i margarynę zagotować. Energicznie mieszając dodać kaszę manną i aromat, chwilę gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Bezpośrednio z ognia wylać masę na blat ciasta i natychmiast przykryć następnym blatem, lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Drugi blat posmarować marmoladą , przełożyć ostatnim blatem, lekko docisnąć i wyrównać brzegi (ja posmarowałem najpierw marmoladą, a następnie wylałem masę, ale myślę, że to nie robi żadnej różnicy).
Gotowe ciasto wykończyć cienką warstwą lukru.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz