niedziela, 15 listopada 2009

Miodownik

Stary sprawdzony przepis. Ciasto lekko piernikowe, przełożone marmoladą i masą z kaszki.



Składniki:

Ciasto:
  • 100g cukru
  • 3 jaja
  • 800g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • pół słoika miodu sztucznego (ja daję pszczeli)
  • 2 łyżeczki sody
Masa:
  • 100g cukru
  • 100g kaszy manny
  • 150g margaryny
  • pół litra mleka
  • pół opakowania aromatu migdałowego
  • marmolada do przełożenia 400g

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, posiekać z margaryną. Miód, jaja i cukier utrzeć, połączyć z mąką, szybko zarobić ciasto.

Ciasto podzielić na trzy równe części, każdą część wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę, wyrównać wałkiem powierzchnię i nakłuć widelcem. Wypiec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180stC około 10 minut. Gotowe blaty ciasta wyjąć z blaszek i ostudzić.

Mleko, cukier i margarynę zagotować. Energicznie mieszając dodać kaszę manną i aromat, chwilę gotować, aż masa zacznie gęstnieć. Bezpośrednio z ognia wylać masę na blat ciasta i natychmiast przykryć następnym blatem, lekko docisnąć, wyrównać brzegi. Drugi blat posmarować marmoladą , przełożyć ostatnim blatem, lekko docisnąć i wyrównać brzegi (ja posmarowałem najpierw marmoladą, a następnie wylałem masę, ale myślę, że to nie robi żadnej różnicy).

Gotowe ciasto wykończyć cienką warstwą lukru.


Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz