Jest wiele przepisów na brownie. Wiele osób twierdzi, że jest to murzynek z zakalcem. Jeśli tak, to ja uwielbiam taki zakalec. Jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Przepis wyszedł jakoś sam. Na początku próbowałem zrobić nową masę do czekolady domowej, coś mi nie wyszło i zamiast wyrzucić masę, postanowiłem zrobić ciasto.
Składniki:
- 180 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 350g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 4 duże jajka
- 100g jasnego brązowego cukru
- 150g cukru
- pół łyżeczki soli
- półtorej łyżeczki esencji waniliowej
- 150g mąki pszennej
Sposób wykonania:
Mleko skondensowane gotować w rondelku przez 3 minuty na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając. Dodać masło i pokruszoną czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia składników. Przestudzić.
Jaja utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową, zmiksować. Następnie dodać sól, esencję i mąkę. Zmiksować. Gotowe ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około pół godziny.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz