środa, 18 sierpnia 2010

Brownie

Jest wiele przepisów na brownie. Wiele osób twierdzi, że jest to murzynek z zakalcem. Jeśli tak, to ja uwielbiam taki zakalec. Jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Przepis wyszedł jakoś sam. Na początku próbowałem zrobić nową masę do czekolady domowej, coś mi nie wyszło i zamiast wyrzucić masę, postanowiłem zrobić ciasto.




Składniki:
  • 180 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 350g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 4 duże jajka
  • 100g jasnego brązowego cukru
  • 150g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki esencji waniliowej
  • 150g mąki pszennej



Sposób wykonania:

Mleko skondensowane gotować w rondelku przez 3 minuty na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając. Dodać masło i pokruszoną czekoladę, podgrzewać do rozpuszczenia składników. Przestudzić.
Jaja utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladową, zmiksować. Następnie dodać sól, esencję i mąkę. Zmiksować. Gotowe ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około pół godziny.




Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz