Smak dzieciństwa. Robiłem już z różnymi dodatkami, można dodać orzechy, rodzynki lub płatki kukurydziane. Tym razem postanowiłem zrobić z ryżem preparowanym.
Składniki:
- 1 kostka margaryny (250g)
- półtorej szklanki cukru
- niecałe pół szklanki mleka
- dwie łyżki wody
- trzy łyżki kakao
- około 300 g pełnego mleka w proszku
- 150g ryży preparowanego
- 1 łyżka koniaku
Sposób wykonania:
Margarynę, cukier, ,mleko i wodę podgrzewamy w rondlu aż do rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy kakao i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i dodajemy koniak.
Do gorącej masy dodajemy partiami mleko w proszku i energicznie mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może być za gęsta). Na końcu dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą masę wykładamy do wysmarowanej olejem słonecznikowym blaszki. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy dowolnie.
Smacznego;)
Ja czekoladę z ryżem lubię najbardziej! Żona jednak nie bardzo lubi takie zabawy w kuchni, o mnie już nie wspominając, więc takie cuda to kupuję w Biedronce. Może w długie zimowe wieczory małżonka moja szanowna coś takiego mi przygotuje. Obiecuję, że wtedy odwdzięczę się jej soczyście...
OdpowiedzUsuńPiotr