środa, 18 sierpnia 2010

Pączki hiszpańskie

Bardzo podobne do gniazdek poznańskich, które nie w pełni spełniły moje oczekiwania. Nie przypuszczałem że niewielka zmiana składników może dać aż taki efekt. To są gniazdka idealne. Wilgotne w środku, a dodatek mleka zamiast wody daje niesamowity mleczny posmak. Polecam wszystkim.



Składniki:
  • pół litra mleka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 230g mąki pszennej
  • 5-7 jaj (w zależności od jakości mąki i wielkości jaj)
  • olej do smażenia



Sposób wykonania:

Do rondla z rączką wlać mleko, dodać masło, cukier i sól, zagotować. Mąkę przesiać na kawałek papieru i wsypać na raz do wrzącego mleka. Płaską drewnianą łyżką energicznie wszystko ucierać tak długo, aż z masy uformuje się kula i całkowicie odejdzie od ścian rondla. Masę natychmiast przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i odstawić do przestudzenia.

Do ostudzonej masy najpierw wbić jedno jajko, dokładnie wymieszać na gładką masę. Kolejno dodawać pozostałe jaja w ten sam sposób, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na papier do pieczenia wyciskać kółka o średnicy około 7cm. Przekładać partiami, papierem do góry na rozgrzany do 180stC olej. Po około minucie zdjąć papier (jeśli sam nie odejdzie). Smażyć około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

Po usmażeniu, pączki przekładać na ręcznik papierowy. Ostudzone pączki pokryć lukrem z połowy przepisu.



Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz