Czyli zupa ziemniaczana. Gdyby mi ktoś powiedział, że będę zajadał się zupą z ziemniaków, nigdy bym nie uwierzył. A jednak. Zupa jest syta, i bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego (lub innego dowolnego)
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- około pół kilograma ziemniaków
- średnia cebula
- mała marchewka
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- majeranek
- pół szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na oleju podsmażyć ziemniaki, dodać cebulę i marchewkę, wszystko razem chwilę poddusić. Dodać wino, liść laurowy a następnie bulion. Gotować około pół godziny na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę przetrzeć (wyjąć wcześniej liść laurowy), zagotować, dodać śmietankę, doprawić do smaku.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz