czwartek, 19 sierpnia 2010

Kartoflanka

Czyli zupa ziemniaczana. Gdyby mi ktoś powiedział, że będę zajadał się zupą z ziemniaków, nigdy bym nie uwierzył. A jednak. Zupa jest syta, i bardzo smaczna.



Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego (lub innego dowolnego)
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • około pół kilograma ziemniaków
  • średnia cebula
  • mała marchewka
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju


Sposób wykonania:

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na oleju podsmażyć ziemniaki, dodać cebulę i marchewkę, wszystko razem chwilę poddusić. Dodać wino, liść laurowy a następnie bulion. Gotować około pół godziny na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę przetrzeć (wyjąć wcześniej liść laurowy), zagotować, dodać śmietankę, doprawić do smaku.


Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz